idut

Kasvata idut ja nauti superruokaa ympäri vuoden

Etsitkö helppoa ja halpaa tapaa miten lisätä superruokaa ruokavalioosi? Tulet rakastamaan ituja ja idättämistä. Mikä parasta idättää voi läpi vuoden, sillä versot kasvavat ilman auringonvaloa. Syksyllä ja talvella kun on pimeää, kannattaa kaivaa oma idätyspurkki kaapista ja kasvattaa idut itse sillä idut sisältävät runsaasti vitamiineja, kivenaineita ja proteiinia luonnollisessa muodossa. Idut ovat todellista superruokaa, jota elimistösi kaipaa.

”Tämä postaus sisältää affiliatelinkkejä, joiden kautta saan pienen komission, mikäli päädyt ostamaan tuotteen. Komissiolla ylläpidän tätä blogia. Kiitos avustasi. Mainoslinkit merkattu tähdellä*”

Keväällä mä hurahdin ihan totaalisesti idättämisen saloihin. On ihan huisaa nähdä kuinka nopeasti ne pienen pienet siemenet ja pavut alkavat itää. Simenistä riippuen sato kasvaa 3-6 päivässä. Nyt meillä onkin oma pikku “kotipuutarha” keittiössä, jossa on jatkuvasti kasvamassa jotain uutta vihreää.

Tarvitset minuutin päivässä muutaman päivän ajan ja sinulla on valmiina purkillinen ituja.

idut
Mungpavun siemeniä

Missä idut kasvatetaan?

Idättäminen on nopeaa ja helppoa, eikä idättämiseen tarvita välttämättä muuta kuin lasinen purkki, harsokangas sekä siemeniä tai papuja. Valmiita idätysastioita löytyy kaupoista monenlaisia malleja ja idättämiseen sopivia siemeniä ja papuja on myös paljon mistä valita mieleisensä. Netistä löytyy runsaasti tietoa eri idätykseen sopivista lajikkeista. Esim. ttps://www.ekolo.fi/info/idatysopas/25/

Ettei idättäminen jäisi yhteen kertaan niin helppous on mielestäni valttia. Löysin kaupasta kätevän idätysastian, Germlinen lasisen idätysastian. Investointi siihen ei maksanut todellakaan paljon, alle 12 euroa esim. Niitä löytyy ainakin Hyvinvoinnin.fi sivustolta. Sivuilta löydät myös idätysohjeet sekä siemeniä. Siihen hintaanhan ei saa kaupasta kuin 4 pakettia valmiita ituja. Se on ollut ehdottomasti parhaita ostoksia keittiöömme, kodinkoneiden lisäksi tietysti. Idätys on todella helppoa ja kätevää tuolla astialla. Suosittelen.

idätysastia
Germlinen idätysastia

Germlinen astia on juuri sopivan kokoinen meidän kahden hengen talouteen. Ituja riittää pariksi kolmeksi päiväksi ja sillä aikaa uusi sato on melkein jo valmis. Olen kokeillut mm. mungpavun ituja, parsakaalin- ja alfalfan siemeniä. Mungpavun idut ovat suosikkejani, ovat rouskuvia ja raikkaita ja niitä napostelee ihan sellaisenaankin. Vaihtelu virkistää ja joka viikko on uusi laji siemeniä itämässä. Välillä idätyspurkki on pois käytöstä ja sitten taas otetaan se kaapista käyttöön kun tekee mieli ituja.

Meillä käytetään ituja pääasiassa, leivän päällä, lisukkeena ja salaateissa. Voit kokeilla myös lisätä ituja wokkiruokiin, pizzaan, keittoihin, ja ihan mihin vaan.

Näin helposti saat siemenet ja pavut itämään

Germilinen idätysastialla idättäminen tapahtuu seuraavalla tavalla. Kaadetaan ruokalusikallinen siemeniä säiliöön. Täytetään säiliö vedellä ja annetaan siementen liota yön yli. Seuraavan aamuna tyhjennetään säiliö vedestä. Siemenet huuhdellaan pari kertaa päivässä kylmällä vedellä ja ravistellaan, jotta siemenet irtoavat toisistaan.  

Seuraavan aamuna tyhjennetään säiliö vedestä. Siemenet huuhdellaan kaksi kertaa päivässä kylmällä vedellä ja ravistellaan, jotta siemenet irtoavat toisistaan.  

Eli esim. kun aamulla menet keittelemään kahvia niin huuhtele idut ja käännä purkki takaisin ylösalaisin tukijalkansa päälle niin, että vesi valuu pois ja kun tulet töistä niin tee sama uudelleen. Helppoa, eikö? Toistetaan päivittäistä huuhtelua kunnes idut ovat valmiita (2-6 vrk).

Valmiit idut säilytetään kannellisessa astiassa jääkaapissa. Idut säilyvät muutaman päivän jääkaapissa ja ne kannattaaa aina huuhdella ennen käyttöä.

Miksi kannattaa idättää?

  • isoja investointeja ei vaadita
  • ituja on helppo ja nopea idättää
  • iduissa on runsaasti vitamiineja, kivenaineita ja proteiinia luonnollisessa muodossa
  • tuoretta ja puhdasta superruokaa
  • idut ovat maukkaita
  • idut ovat hyvä lisä salaateissa, leivän päällä ja lämpimissä ruuissa esim. wokeissa ja keitoissa.
  • Idut ovat ruokaa, josta suolistosi on mielissään.

Miten on, innostuitko idätyksestä? Lets go, aletaan idättämään. Se ei oikeasti ole hankalaa, eikä se vie ajastasi kuin minuutin päivässä, jos sitäkään.

Kurkkaa täältä helppo ituresepti: https://avokadoajasitruunaa.fi/vihrea-itusalaatti/

Lisää herkullisia itu reseptejä löydät resepti valikosta.

Mukavia itukasvatushetkiä!

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*