Raasteet ovat maukas lisuke lÀmpimien ruokien kanssa tai vaikkapa sellaisenaankin. Kannattaa kerralla valmistaa isompikin satsi, sillÀ raastesalaatit sÀilyvÀt helposti parikin pÀivÀÀ. Jos raastaminen ei kuulu suosikkipuuhiesi joukkoon, löydÀt monitoimikoneesta ehdottoman loistavan apulaisen keittiöösi.
PyörÀytÀ lisukkeeksi simppeli salaatti tai se perinteinen retro raaste. Jos perinteinen vihersalaatti tai porkkanaraaste tuntuvat liian vaatimattomilta, voit piristÀÀ niitÀ tuoreilla hedelmillÀ ja pÀhkinöillÀ ja siemenillÀ. Coleslaw maistuu aina ja varmasti kaikille ja kurkkusalaatti sopii varmasti jokaisen ruuan lisÀkkeeksi. Mites maistuisi perinteinen porkkanaraastesalaatti, jossa on maukas vinegrette?
Jos haluat loistavan apukokin keittiöösi, oma suosikkini on *KitchenAidin tehokas ja nÀppÀrÀ monitoimikone. TÀmÀ keittiöiden ajaton klassikko ei tarvitse itselleen suurta tilaa, on tehokas ja nopea.
SisÀltÀÀ mainoslinkkejÀ, mainoslinkit merkitty *-merkillÀ.

Minulla on kÀytössÀ tÀmÀ nÀppÀrÀ monitoimikone *-KitchenAid 3.1 l
LUE MYĂS: Maukkaita-resepteja-monitoimikoneella
LUE MYĂS: Miten monitoimikone helpottaa ruuanlaittoa?

Mehukas porkkanasalaatti
Ainekset:
- 500 g porkkanoita
- 3 kpl kevÀtsipulin varsia
- 1/2 ruukkua lehtipersiljaa
- Kastike:
- 3 rkl oliiviöljyÀ
- 1,5 tl Dijon (hunaja) sinappia
- 2 tl hunajaa
- 1,5 rkl sitruunamehua (tai viinietikkaa)
- Maldon merisuolaa
- mustapippuria
Valmistusohjeet:
- Kuori ja raasta porkkanat tai kÀytÀ tehosekotinta apuna.
- Leikkaa kevÀtsipulit pitkittÀin ohuiksi suikaleiksi tai rinkuloiksia.
- Silppua persilja. Sekoita raastesalaatin aineet sekaisin.
- Valmista kastike lisÀÀmÀllÀ kaikki ainekset pieneen purkkiin . ravista sekaisin.
- Sekoita kastike raasteen joukkoon ja anna maustua vÀhintÀÀn puolen tunnin ajan.

Kevyt coleslaw
Ainekset:
- n. 600 g valkokaalia (tai 1/2 puna- ja 1/2 valkokaalia)
- 3 porkkanaa
- n. 1 dl reilu kevÀtsipulia (tai ruohosipulia)
Jogurttikastike - 300 g kreikkalaista jogurttia
- 2 rkl sitruunamehua
- 3 rkl omenaviinietikkaa
- 1,5-2 rkl hunajaa
- 2 tl sinappia
- suolaa
- mustapippuria
- (1 punainen chili)
- koristeluun lehtipersiljaa
Valmistusohje:
- Suikaloi kaali hyvin ohuiksi suikaleiksi madoliinilla tai juustohöylÀllÀ. Kuori ja suikaloi tai raasta porkkanat. Hienonna kevÀtsipuli. Tai kÀytÀ monitoimikoneen raastinta.
- Sekoita keskenÀÀn kaikki kastikeaineet. SÀÀdÀ makua itselle sopivaksi joko lisÀÀmÀllÀ happoa tai makeutta. Sekoita kastike salaatin joukkoon ja anna maustua jÀÀkaapissa vÀhintÀÀn 30 min ajan. Salaatti on parhaimmillaan seuraavana pÀivÀnÀ.

Terveellinen raastesalaatti
- 1 pieni punakaali
- 1 pieni valkokaali
- 4 porkkanaa
- retiisejÀ
- lehtipersiljaa
- paahdettuja siemeniÀ, esim kurpitsan- tai auringonkukan siemeniÀ
- mungpavun ituja
Valmistusohje:
KÀytÀ mandoliinia kaalien suikaloimiseen tai leikkaa veitsellÀ ohuita siivuja. KÀytÀ porkkanoiden suikaloimiseen kuorintaveistÀ tai juustohöylÀÀ. Tai kÀytÀ monitoimikoneen raastinterÀÀ. Suikaloi retiisit. Silppua lehtipersilja. Paahda kurpitsansiemenet. Sekoita ainekset keskenÀÀn.
Tarjoile raastesalaatti lempikastikeesi kanssa tai Kevyen appelsiinkastikeen: https://avokadoajasitruunaa.fi/helppo-appelsiini-salaattikastike/ tai esim. sinappisen jugurttikastikeen kanssa: https://avokadoajasitruunaa.fi/kevyt-sinappi-hunaja-jugurttikastike/
6 Raikasta raastesalaattia

Aasialainen raastesalaatti
Ainekset:
- pala kaalia
- 4 porkkanaa
- kevÀtsipulia
- 1 paprika
- 150 herneenpalkoja
- paahdettuja pÀhkinöitÀ tai manteleita
- 3 rkl seesaminsiemeniÀ
Kastike - 3rkl omenaviinietikkaa
- 3 rkl seesamiöljyÀ
- 1 rkl hunajaa
- ripaus suolaa
- Schirachaa tai jotain muuta tulista kastiketta
- LisÀksi koristeeksi: tuoretta korianteria
VALMISTUS OHJEET:
- Raasta, leikkaa kaali suikaleiksi. Raasta/ suikaloi porkkana. Leikkaa paprikat ja herneet paloiksi. Silppua kevÀtsipuli. Sekoita kulhossa sekaisin.
- Paahda viipaloidut mantelit/pÀhkinÀtja seesaminsiemenet pienessÀ (kuivalla pannullla) paistinpannussa keskilÀmmöllÀ. Sekoita usein, kunnes pÀhkinÀt ovat vaaleanruskeita.
- LisÀÀ kaikki kastikkeen ainekset yhteen purkkiin ja ravista hyvin, kunnes hunaja on sekoittunut. Kaada noin œ-3/4 kastikkeesta kaalisoseoksen pÀÀlle.
- Ennen tajoilua kaada paahdetut mantelit ja siemenet salaatin pÀÀlle. LisÀÀ halutessasi enemmÀn kastiketta.

Verso-Italiansalaatti
Ainekset:
- 1 pkt Herneenversoja
- 200 g pakasteherneitÀ sulatettuna
- 200 g porkkanaa raastettuna
- 1 makeahko omena
- 1 iso punasipuli tai 2 pientÀ
Kastike - 200 g kermaviiliÀ
- 1 dl majoneesia
- 2 tl Hunaja Dijon-sinappia
- 1â2 rkl valkoviinietikkaa
- Œ tl paprikamaustetta
- â tl suolaa
- œ -1 tl sokeria tai hunajaa
- ripaus mustapippuria
LisÀksi - Salaatin pÀÀlle koristeeksi versoja
Valmistusohjeet:
- Kuori omena, porkkanat ja sipuli. Kuutioi omena. Raasta porkkanat ja leikkaa sipuli ohuiksi kuutioiksi tai renkaiksi. Sulata herneet. Leikkaa herneenversot kahteen osaan.
- YhdistÀ kastikkeen ainekset. Tarkista maku. LisÀÀ tarvittaessa valkoviinietikkaa, sokeria ja suolaa.
- Sekoita salaattiaineet ja kastike sekaisin. Anna maustua hetken aikaa. Koristele versoilla. Tarjoa lisÀkesalaattina.

VÀrikÀs salaatti
- 1 vihreÀ omena
- 1 pieni punasipuli
- 1/2 tuorekurkku
- 1 porkkana
- punakaalia
- rucola salaattia
- siemeniÀ
Kastike: - sitruunamehua
- (oliiviöljyÀ)
- suolaa ja pippuria
Raasta punakaali ja porkkanat monitoimikoneen raastinterÀllÀ. Leikkaa omenasta ja kurkusta ohuita suikaleita monitoimiterÀllÀ tai kÀsin. Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Sekoita kaikki aineet sekaisin ja purista sekaan sitruunamehua. LisÀÀ suolaa ja mustapippuria. Sekoita ja ripottele lopuksi siemeniÀ pÀÀlle.