Uunituoretta leipää ja nokare voita päälle, voiko olla herkullisempaa. EI :). Terveellisten siemensämpylöiden kaunis väri saadaan porkkanasta ja punajuuresta. Sämpylöihin sotketaan leseitä, omenamehua, sämpyläjauhoja ja siemeniä. Siemeniksi sopii mitkä tahansa siemenet.
Näiden sämpylöiden ohje on napattu Anna lehdestä.

Terveelliset siemensämpylät
Aineet:
- 5 dl omenamehua tai vettä (jos käytät omenamehua sämpylöistä tulee makeampia)
- 25 g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
- 2 tl suolaa
- 1 rkl hunajaa
- 1 dl pellavansiemeniä
- 1 dl rouhittuja auringonkukansiemeniä
- 2 porkkanaa tai iso punajuuri hienona raasteena
- 2 dl kauraleseitä
- 3 rkl öljyä
- noin 8 dl rouheinen sämpyläjauho (tai hiivaleipä- tai spelttijauhoja)
- Voiteluun: 1 kananmuna
- Pinnalle siemeniä ( auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä)
Valmistusohje:
1. Murenna hiiva haaleaan nesteeseen. Lisää kauraleseet, kaikki mausteet, siemenet, öljy ja porkkana- tai punajuuriraaste. Lisää vähitellen jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota n. 30 minuuttia.
2. Kumoa taikina pöydälle, painele pois ilmakuplat. Jaa taikina noin 20 palaksi ja pyörittele sämpylöiksi. Kohota sämpylät liinan alla.
3. Voitele sämpylät munalla ja ripottele siemeniä pinnalle.
4. Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia. Nauti terveelliset siemensämpylät lempitäytteidesi kanssa ja nauti kupponen hyvää teetä tai kahvia.
Kurkkaappa näitäkin leipäohjeita:
https://avokadoajasitruunaa.fi/100-kauraleipa/
https://avokadoajasitruunaa.fi/pehmea-kauraleipa/
https://avokadoajasitruunaa.fi/gluteiinittomat-perunaleivat/
https://avokadoajasitruunaa.fi/peltileipa-kaurahiutaleista-ja-ruisjauhoista/
